You, the petitioner
649edb84 e1d8 c5ee c86d 6e322dc00886

Gedenkteken op de Grote Markt in Schiedam voor Marytje Arendsdochter Schoenmaker

407 signatures

Schiedam kent veel sterke vrouwen. Aleida van Avesnes, de heilige Liduina maar ook Marytje Arendsdochter Schoenmaker. Haar proces in 1593 heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de jurisprudentie over vervolging voor hekserij veranderde in Holland.

Petition

We

De inwoners van Schiedam en andere betrokkenen die begaan zijn met de geschiedenis van Schiedam.

 

observe

  • Dat er op de Grote Markt geen permanente, zichtbare herinnering is aan de geschiedenis van de slachtoffers van heksenvervolgingen.
  • Met in het bijzonder de geschiedenis van Marytje Arendsdochter Schoenmaker.
  • Haar standvastige houding tijdens het proces en de vrijspraak hebben gezorgd voor een nationale omslag en verandering van de jurisprudentie over de vervolging van verdenking van hekserij.
  • Haar proces heeft onze nationale geschiedenis veranderd.

 

and request

op korte termijn actie te ondernemen en over te gaan tot het plaatsen van een passend klein monument zoals een permanente herdenkingstegel om dit belangrijke onderdeel van onze Schiedamse en Nederlandse geschiedenis zichtbaar te maken en te behouden voor haar burgers.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Schiedam 
Petition desk:
Lead petitioner:
Saskia Beukman 

History

Signatures

Updates

De petitie is aangeboden aan de burgemeester

Op maandag 30 mei is op de Grote Markt van Schiedam de petitie aangeboden aan de burgemeester. De burgemeester, wethouders en gemeentearchivaris gaan zich buigen over de uitwerking van de petitie.

Dit was niet mogelijk geweest zonder jullie ondertekeningen. Mijn dank is groot..

2022-06-09

Ter verduidelijking

Er is veel te doen over de petitie in de plaatselijke media. Men spreekt van een monument.

+Read more...

In deze petitie gaat het om een gedenktegel. Geen standbeeld of groot initiatief. Slechts een tegel. Het gaat erom dat 2 Schiedamse vrouwen de rechtspraak hebben veranderd m.b.t de marteling en vervolging van vrouwen. En daarmee de loop van de geschiedenis hebben veranderd. Voor meer informatie kan men kijken op www.sterkevrouwenschiedam.nl

2022-01-14

website met achtergrondinformatie online

Op www.sterkevrouwenschiedam.nl kunt u meer achtergrond informatie vinden over de petitie. Ook is er een instagrampagina https://www.instagram.com/sterkeschiedamsevrouwen/

.

2022-01-09